Kylskåpet är en viktig del av köket då den innehåller den goda maten och drycken som ska hållas kyld. Det är inte konstigt att man hör folk säga att kylskåpet är favoriten i huset. När man sedan ser på en film där huvudkaraktären tar ut en läsk från ett kylskåp, som inte är större än en liten resväska, bredvid sängen önskar man själv att man hade den lyxen. Det många inte vet är att man för en inte allt för stor summa pengar kan köpa sig en egen minikyl att ha precis där man behagar.
Hur fungerar en minikyl?
Det är mycket enkelt att få en minikyl att fungera, då det enda som behövs är ett vanligt eluttag eller ett biluttag. Sedan ställer man bara in vilken temperatur man vill ha och njuta. Olika minikylar har olika maximi- och minimitemperaturer, där vissa till och med ha en värmeskåpsfunktion där skåpet kan värmas upp till 50-60 grader. Kylarnas lägsta temperatur varierar ofta mellan 2 och 8 grader, och om värmeskåpsfunktion inte finns går temperaturen upp till cirka 15 till 20 grader.
Många olika storlekar på minikylar finns, så beroende på vad man planerar att ha i kylen finns det olika varianter med olika volym att välja mellan. Kapaciteten hos kylskåpen skrivs ofta i antingen liter eller i hur många läskburkar i storleken 33cl som får plats i skåpet. Ofta brukar kapaciteten börja från ungefär 6 33cl-burkar, vilket motsvarar 4 liter, och gå upp till runt 40 33cl-burkar vilket motsvarar cirka 48 liter. Kylskåp som går över eller under dessa kapaciteter är svårare att hitta, och om det kommer upp mycket över 48 liter börjar det räknas som vanliga kylar fast i mindre format.
Var kan jag placera min minikyl?
Tanken med ett minikylskåp är att det ska vara ett litet kylskåp som ska kunna stå på många olika platser utan att ta upp för mycket plats. Det finns därför nästan inte begränsningar när det gäller placeringen av kylen. Tack vare att vissa minikylar både kan kopplas till biluttag och vanliga vägguttag går det lika bra att ha kylen stående hemma som medtagen på resan. Det finns alltså minikylar som är perfekta att ta med i husvagnen vilket gör resan allt mer njutbar.
Hemma kan en minikyl få plats på många ställen där man känner att dricka och snacks skulle kunna passa. Bredvid soffan är en perfekt plats då man slipper ställa sig upp, ta sig till köket, öppna kylen, ta ut det man vill och för att sedan gå tillbaka till soffan. Man behöver inte heller missa något av filmen man ser på. Bredvid sängen, datorn eller i kontoret är alla bra platser att ställa en minikyl för lätt tillgång till kalla drycker och liknande.
Vissa minikylar har en USB-kontakt vilket gör den perfekt för kontoret eller bredvid datorn. Dessa typer av kylskåp är dock mycket mindre än de som har vanlig sladd för vägguttag, då datorns USB-uttag inte har lika stor effekt som ett vägguttag. Datorn har alltså inte möjlighet att kyla större kylskåp, och har därför plats för en eller två 33cl-burkar.
Stunder perfekta för en minikyl
Fester, när man har gäster, är ute med husvagnen eller kanske endast för en mysig kväll hemma, det är du som bestämmer. Det finns helt enkelt många stunder som skulle kunna underlätta med hjälp av en minikyl, då den på resan kan hålla dryck kall i biluttaget eller håller alla nöjda en varm sommardag i hemmet. En minikyl är den perfekta prylen för tillfällen då man inte har tillgång till kylskåpet i köket eller helt enkelt inte känner att du vill gå till det.
Då många av minikylarna kan ha temperaturer runt 15-20 grader, kan en större minikyl även fungera som förvaring av rödvin till middagar och fester. Då rödvin ska ha en temperatur på mellan 14 och 18 grader, fungerar en minikyl perfekt för den som inte känner att den har tillräckligt mycket användning för en speciell vinkyl. När middagen sedan är över är det bara att ställa tillbaka temperaturen till kylskåpskallt och sätta tillbaka de drycker som ska hållas kalla.
Agge packar upp ett nyinköpt kylskåp
Så här kan det se ut när man får en minikyl levererad, så enkelt är det att packa upp och få igång! Kika här om du är osäker på vilket skåp du ska köpa.
Vad kostar en minikyl?
Det finns minikylar i många prisklasser, där USB-minikylar är de billigate. Dessa kan ligga på en kostnad på ungefär 200-300kr vilket främst beror på deras något enklare uppbyggnad och att de endast håller en, ibland två, läskburkar. För att få ett större kylskåp kan det kostar från 500kr ända upp till ungefär 3000kr. Dessa är tåligare än USB-kylare och det är dessutom möjligt att välja temperatur, vilket inte är möjligt för USB-minikylar. Special-kylar som till exempel ett Coca-Cola kylskåp kostar runt 2000-3000 kr.
Kommentera